ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЗабавлениеКултураНовини

Китарен фестивал „Поколения“ стартира в Пловдив

Фестивал на китарата „Поколения“ се организира от Сдружение „Китара-Пловдив“ с председател проф. д-р Стела Митева – Динкова. Той е създаден по идея на пловдивския китарист и педагог Хари Нигохосян през 2015 г. като част от програмата на фестивал „Арт Белозем“, който се провежда в село Белозем и събира на една сцена музиканти и художници. Две години по-късно „Поколения“ намира нов дом – НЧ „Иван Вазов-1904“, Пловдив. Възрожденската къща, с нейната невероятна атмосфера, от 2017 до 2021 г. приютява над 200 пловдивски китаристи – ученици, студенти, преподаватели, камерни формации и китарни ансамбли. 

От 2022 г. фестивалът става национално събитие и в него участват талантливи деца и младежи от цялата страна. Настоящото издание на Фестивал на китарата „Поколения“ е част от културния календар на Община Пловдив. То представя на пловдивската общественост 4 събития. Фестивалната сцена с над 40 участници от Пловдив, София, Стара Загора, Бургас и Асеновград ще се проведе на 8 юни от 10.00 до 14.00 ч. в НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив. Инструменталисти, които свирят на класически, електрически и акустични китари на възраст между 7 и 20 години ще бъдат оценявани от три професионални журита с председатели проф. д-р Стела Митева-Динкова, д-р Милена Манева-Вълчева и доц. д-р Петър Койчев. 

На 9 юни програмата на фестивала предвижда образователни активности. От 11.30 часа в зала „Проф. Владимир Аврамов“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще се проведе лекция-уъркшоп с Благовест Георгиев (Франция/ България) – съвременен български китарист и педагог, който ще разкаже за своя творчески път и ще представи кратка концертна програма с китарни шедьоври. Същия ден от 14.00 в две паралелни локации (зала „Проф. Владимир Аврамов“, АМТИИ и Концертна зала на ул. Съборна №39) стартират две китарни ателиета: „Китарино“ с Дайана Рачева, предназначено за най-малките и всички, които искат да опознаят инструмента и „Поп и джаз китара“ с водещ Петър Койчев, в което ще се представят основните техники за електрическа китара. От 15.30 в „Творческа лаборатория за виртуози“ Йоана Тихолова ще сподели ценен опит с младите китаристи в зала „Проф. Владимир Аврамов“, АМТИИ. Фестивал на китарата „Поколения“ ще завърши на 10 юни от 15.30 часа с образователен концерт „Китара“. 

Отличените участници във Фестивална сцена ще свирят пред деца в риск от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, представяйки китарата на своите връстници и приобщавайки ги към изкуството. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в партньорство с НУМТИ „Д. Петков“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, КСУ „Олга Скобелева“, Фабрика „Кремона“ и издателство БалкаНота.  Всички събития от програмата са с вход свободен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина